Borstvoeding, fles en je menstruatie

Slopende Vermoeidheid?
23 november 2013
Yoga voor drukke moeders in eigen huis
21 december 2013

Binnen een maand of drie na het stoppen met borstvoeding komt je menstruatie gewoonlijk weer op gang. Als je na 3 maanden nog niet ongesteld bent geworden, neem dan contact op met je huisarts of liever nog, met iemand met meer ervaringen met vrouwen zoals
een gynaecoloog
verpleegkundige van Care for Woman
artsen bij Alant vrouw

Het is erg belangrijk jezelf, je ervaringen en eventuele klachten serieus te nemen, dan ook zal je door anderen serieus genomen worden. Spreek je zorgen of onrust uit en laat je duidelijk voorlichten. Als je graag een vrouw wilt, geef dat van te voren goed aan! Zie je het in je eentje niet zitten? Bereidt het gesprek voor en neem een vertrouwd iemand mee. Noteer evt ook in het gesprek. Hier vind je een artikel met tips over de eerste keer naar de gynaecoloog. (Bron: www.Ze.nl)

Verloop van je menstruatie

Meestal verloopt je menstruatie na je zwangerschap weer hetzelfde als daarvoor. Door de hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap kan het wel zo zijn dat je cyclus of afscheiding verandert. Was je voor je zwangerschap onregelmatig ongesteld, dan kan het best zo zijn dat je cyclus opeens veel regelmatiger wordt. En had je geen last van afscheiding, dan kan het voorkomen dat je dat na je zwangerschap wel hebt.Kleine veranderingen zijn niets om je zorgen over te maken, maar als je bijvoorbeeld maar blijft vloeien wel. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat er nog een placentarest in de baarmoeder is achtergebleven of dat je last van je schildklier hebt waardoor je cyclus is ontregeld.Of je met een keizersnee of vaginaal bent bevallen maakt niets uit voor je menstruatie na je bevalling. Je hormonen reageren hetzelfde.

Anticonceptie

Als je nog niet ongesteld bent geworden kun je wel gewoon met de pil of een spiraal beginnen. De pil kan zelfs helpen om je cyclus weer op gang te brengen. Een spiraal kan vanaf 6 weken na de bevalling geplaatst worden, óók als je met een keizersnee bevallen bent. Je hoeft niet tot je menstruatie te wachten.Wel is het zo dat je baarmoedermond stugger is als je nooit vaginaal bevallen bent. Plaatsen van een spiraal als je niet ongesteld bent is hierdoor pijnlijker, maar dat kan met pijnstilling worden onderdrukt.De hormonen in de pil kunnen er trouwens voor zorgen dat je borstvoeding afneemt, maar je hoeft je geen zorgen te maken dat ze via de melk bij je baby terechtkomen. Ook de hormonen in de Mirena spiraal komen niet in de borstvoeding terecht.

Gebruik van tampons

Een week of 6 à 8 na de bevalling is de wond die de placenta achterliet in de baarmoeder hersteld. Je kunt dan gewoon weer tampons gebruiken. Er is dan geen gevaar meer voor infectie als je een tampon op de juiste manier gebruikt.