Slik ook vitamines na de zwangerschap
31 januari 2014
Een holistische kijk op zelfzorg
1 april 2016

Na de bevalling is het vaak lastig om je oude gewicht weer terug te krijgen. Je leven is zo veranderd dat je oude ritme en eetgewoonten anders zijn, en je hebt ook nog eens veel minder tijd om te sporten. Hoe je het ook went of keert: je lichaam is gewoon veranderd en je bent er niet blij mee. Niet getreurd want dit is het ideale moment om te doen wat je altijd al wilde doen: terug naar de basis: echt gezond gaan eten. Niet alleen jij, maar ook je kind(eren) zullen hier veel profijt van hebben in de toekomst. Voor jouw gemak hier een dagmenu voor een oergezonde moeder.

Afvallen is een kwestie van je lichaam geven wat het nodig heeft. Onze lichamen zijn het resultaat van miljoenen jaren evolutie en hoewel wij onszelf ontzettend snel ontwikkelen en aanpassen zijn onze lichamen genetisch gezien bijna niet veranderd. Maar het eten uit dat wij uit de supermarkt halen dat uit zakjes, bakjes en blikjes komt zouden onze voorouders niet als eten herkent hebben. Onze lichamen reageren daar dus ook niet goed op. Het is een van de oorzaken van het steeds meer groeiende overgewicht.

Een gedachte waar je steeds meer over leest is dat we weer moeten gaan eten zoals onze voorouders dat deden. Dat is eigenlijk niet zo’n gekke gedachte, want biologisch gezien zijn wij nog hetzelfde als de mensen van tienduizend jaar geleden. Onze lichamen zijn nog steeds gemaakt om te overleven op het dieet van een oermens dat in de natuur leeft, en wanneer je wilt afvallen na de bevalling, kan het je helpen om op deze oeroude manier weer in balans te komen.

Maar hoe gaat dat concreet in zijn werk?

Stap 1: Vermijd zoveel mogelijk bewerkt voedsel en fastfood 

In de eerste plaats moet je je bewust worden van het feit dat we nu heel anders eten dan tienduizend jaar geleden. Zelfs wanneer je kijkt naar de generatie van onze grootouders en overgrootouders, is er veel veranderd op het gebied van voeding. Bewerkt voedsel en fast food is nu meer regel dan uitzondering, en dat heeft zo zijn gevolgen. Deze producten zitten boordevol conserveringsmiddelen. Dingen die niet in voeding thuishoren, en slecht zijn voor je lichaam, zeker wanneer je probeert af te vallen na de bevalling. Je wilt (als je borstvoeding geeft) immers niet dat je kindje deze stoffen binnenkrijgt. Een eerste stap is dus: Bewerkt voedsel en fast food vermijden.

Stap 2: Vermijd koolhydraten

Het probleem met veel voedingsmiddelen is dat ze erg rijk zijn aan koolhydraten. Ons lichaam is eigenlijk niet gemaakt om met grote hoeveelheden koolhydraten zoals je die in brood, pasta en rijst vindt om te gaan. Snelle koolhydraten brengen bovendien je bloedsuikerspiegel in de war wat ervoor zorgt dat afvallen bijna onmogelijk is. De tweede stap is dus: (snelle) koolhydraten vermijden. Snoep gewoon niet, vermijd frisdranken en neem kleine porties pasta of brood.

Natuurlijk moet je wel koolhydraten binnenkrijgen om voldoende energie te hebben. Dat kan je wel gebruiken in deze tijd, waarin je weinig slaapt en al je energie steekt in het verzorgen van je kindje. Kies dan voor de juiste langzame koolhydraten. Deze zitten in quinoa, zoete aardappel, groenten, fruit, havermout en peulvruchten. Je zal merken dat je veel meer energie hebt en een beter humeur.

Stap 3: Hoe herken ik oer voedsel?

Laten we de nog even verder gaan over oervoeding. Een oermens eet geen bewerkt voedsel, weet niet wat fast food is, en eet enkel voeding uit de natuur. Wanneer je een product ziet en je niet weet of het wel oervoedsel is, vertrouw dan op je instinct om je te vertellen of het om natuurlijk voedsel gaat. Als je even wilt spieken, kijk dan op de verpakking: staat er een hele lijst chemische stoffen bij de ingrediënten, ga dan op zoek naar wat anders. Wil je nog een stapje verder gaan, denk dan na over de oorsprong van het product en vraag jezelf af: zouden mensen dit twintig of dertigduizend jaar geleden ook gegeten hebben? Dan valt er meteen een hele hoop weg.

Je kan net zo ver gaan in dit oermensendieet als je wilt maar zelfs een kleine aanpassing in je eetpatroon kan al genoeg zijn om weer op je oude gewicht te komen na de bevalling. Kies dus vooral de aanpassingen die voor jou werken. Natuurlijk en koolhydraatarm eten helpen je hormoonhuishouding weer in balans te brengen wat ervoor zorgt dat je lichaam weer optimaal (buik) vet kan verbranden.

Omdat er zoveel op je af komt nu je net moeder bent van een kindje is het vast lastig om te bepalen wat je precies moet eten om . Zorg ervoor dat je voeding voornamelijk bestaat uit vlees, vis, ei, noten, groenten, fruit, zaden, pitten, oliën, kruiden en specerijen aangevuld met quinoa, zoete aardappel, peulvruchten en havermout. Dan zit je altijd veilig.

Om het je makkelijk te maken hebben we een voorbeeld gemaakt van een dagmenu voor een oergezonde moeder

Ontbijt: Kies uit:

 • Een groene smoothie van 50 gram spinazie, 50 gram boerenkool, 1/2e komkommer, 1 banaan, kaneel, en 100 ml kokoswater
 • Een omelet van 2 omega 3 eieren met een halve avocado en 40 gram gerookte zalm
 • Havermout ( 40 gr) aangemaakt met gekookt water of amandelmelk, kaneel en een stuk fruit
 • 250 ml naturel kwark of Griekse Yoghurt met kaneel, een eetlepel zonnebloempitten en 8 halve walnoten

Lunch: Kies uit:

 • Een omelet van 2 omega 3 eieren met 200 gram spinazie, een halve avocado en een tomaat
 • Een salade met tomaat, komkommer, bleekselderij, 100 gr gerookte kip, een halve appel, een eetlepel rozijnen en een dressing van olijfolie en balsamico azijn.
 • Gegrilde groenten met een stuk vlees/ vis.
 • Crackers van boekweit, amandelmeel of hennepzaad met zelfgemaakte humus, aangevuld met tomaat en komkommer.

Avondmaaltijd: Kies uit:

 • Salade aangevuld met vlees/vis/ei aangevuld met noten, peulvruchten of quinoa met een dressing van olie, azijn, mosterd en honing.
 • Vlees/vis of ei met groenten en zoete aardappel.
 • Soep van verse groenten.

Tussendoor: Kies uit:

 • Een gekookt ei
 • Avocado met zout en peper
 • Een groene smoothie
 • Een stuks fruit
 • Groenten met een humus dip
 • Een portie vis
 • Een aantal dadels
 • Naturel kwark met fruit
 • Rauwe noten, bijvoorbeeld walnoten, hazelnoten en paranoten.
 • Zaden en pitten, bijvoorbeeld zonnebloem-, pompoen- en pijnboompitten.

Dranken:

 • Water ( 2 liter )
 • Kruidenthee ( denk aan verse gember, verveine en muntthee)
 • Zwarte koffie ( maximaal 2 stuks)

Overige tips naast het dagmenu voor een oergezonde moeder 

Naast gezond eten zijn er nog een aantal tips die je kunt toepassen om snel je oude gewicht weer terug te krijgen.

 • Beweeg elke dag minstens een half uur. Ga bijvoorbeeld wandelen met je kindje.
 • Deze tijd brengt ook zorgen en onzekerheid (stress) met zich mee, omdat je erg zoekende bent naar wat het beste is voor je kindje. Stress kan je erg uit balans halen en ook het afvallen belemmeren. Probeer daarom dagelijks een half uurtje tijd voor jezelf te reserveren en bewust te ontspannen door bijvoorbeeld te mediteren of ademhalingsoefeningen te doen.
 • Sport 2 keer per week, bij voorkeur krachttraining. Bouw dit voorzichtig op.
 • Let erop dat je op tijd naar bed gaat. Die gebroken nachten zijn al zwaar genoeg, dus als je er ook nog laat in ligt ben je gedurende dag erg moe en heb je een grotere kans dat je ongezond gaat snaaien. Probeer zoveel slaap te pakken als mogelijk is.

Wil je meer tips voor na de zwangerschap? Klik dan hier.