Een holistische kijk op zelfzorg

Dagmenu voor een oergezonde moeder
24 september 2015
Hoe houd je je relatie liefdevol
18 september 2016

De zelfzorg van een zwangere vrouw staat in schril contrast met de geringe zelfzorg na de zwangerschap. Gebrek aan slaap en structuur en 24/7 verantwoordelijkheid voor een baby heeft consequentie’s voor vrouwen die zichzelf op de laatste plaats zetten zoals uitputting en stemmingswisselingen.

Body en mind zijn verbonden. Je zult het in je stemming merken als zelfzorg niet toereikend is. En als je niet goed in je vel steekt, zorg je weer slechter voor jezelf. Dat put je systeem wat aan het herstellen is, enorm uit. Vrouwen weten weinig van goede zelfzorg.  Zolang het om ‘zwanger worden’ gaat zijn we heel paraat. Doen we alles voor. Ook in de zwangerschap zijn we secuur want je wilt natuurlijk niet dat je kindje iets overkomt (door jou!) Maar daarna… Zwangerschapsdementie?

Eerlijk is eerlijk, we worden niet opgevoed een gezondheidsbeleid te maken. Men ziet liever dat we doorgaan zeg maar. Bevallen en zo snel mogelijk weer opstaan. Ik was er ook schuldig aan. En heb het geweten.

Waarom is goede zelfzorg NODIG?

We vinden het allemaal heel gewoon. Maar er gebeurd veel met een vrouw. Een zwangerschap is een belasting voor het lichaam en daar komen vaak belastende factoren bij van de bevalling. Velen hebben hormoon kuren gehad, waren al vermoeid in de zwangerschap of krijgen te maken met trauma’s en verlies. Hoe vaak er ook over een roze wolk wordt gesproken, er zijn maar weinig vrouwen die het ook echt ervaren.

Ontzwangeren
Het is niet gewoon om na de bevalling aktief iets te doen aan herstel, om weer fit en energiek te worden. We worden vanzelf wel weer de oude denken we. We volgen de tips van de kraamzorg over buikspieren en rust, en that’s it! Maar baby blues kan veel langer aanhouden dan je denkt Dit kan verwarring geven met depressie. Ik was heel erg depressief en moe twee jaar na mijn 3e bevalling. Toen ik hulp zocht kwam ik er pas achter hoeveel klachten ik eigenlijk had! Ik was eraan gewend geraakt. Niet oke.

Structuur valt weg
Een vrouw moet herstellen, geeft wellicht borstvoeding en heeft het ineens heel druk. De baby regeert je dag. Er zijn weinig rust (ontspan) momenten. Basis zelfzorg moet van goede kwaliteit zijn maar valt juist weg. Ik heb het over voeding, regelmaat en zo natuurlijk mogelijk! Aanvulling in de vorm van voedingssupplementen is (tijdelijk zeker) een noodzaak. En wat moet je eten om aan te sterken?

Enorm verantwoordelijkheidsgevoel
Alles willen doen voor je kind. Maar dan ook echt alles. En je hebt nog meer ballen in de lucht te houden en mensen waar je rekening mee moet houden. Mooi maar gaat ten koste van je belastbaarheid en weerbaarheid. Dit merk je vrij snel als je hooggevoelig bent. Maar wat zeggen we? Dat alles prima is! Maar ze zijn er wel die problemen, zorgen en onzekerheden. Elke moeder heeft die. Soms zelfs veel. Over de constante zorg voor je kind(eren), relatie met je man en zelfs je eigen stemming en zelfvertrouwen kan vragen oproepen. Stress alom.

Alles willen doen en op de perfecte manier 
Er zijn zo veel keuzes die jemoet maken. Elke dag weer. En we willen het ook nog eens graag heel goed doen en … op onze manier! Focus? Perfectie (is controle houden). Als je de optelsom maakt van alle dingen die erbij zijn gekomen sinds je een baby hebt, merk je het. Je kunt niet zonder beleid en krachtige keuzes. Er zijn tenslotte maar 24 uur… euh nee, eigenlijk maar 16 uur in een dag 😉

TIPS
Een goed boek is Hormoon Balans voor Vrouwen, van Ralph Moorman & Barbara Havenith. Zij schrijven dat veel klachten van vrouwen zijn terug te voeren op een verstoorde hormoonhuishouding. Je kunt zelf bijdragen aan het in balans brengen ervan door o.a. voeding, beweging, stressreductie en supplementen. Professionele screening en ondersteuning blijft nodig.

Hormonale disbalans is een gevolg van stress en niet alleen ongezond maar ook gevaarlijk om het te negeren. Ik kan erover meepraten. Waar ik vrouwen bewust in wil maken is dat een disbalans veel eerder ontstaat dan we denken. En ik wil ze helpen met stress reductie want dat is de grootste boosdoener.

Weinig hulp uit het reguliere circuit
Huisartsen toetsen enkel een burn-out of depressie. Zorg voor (pas) moeders is nihil. Educatie, healthmanagement is er al helemaal niet. In de zwangerschap krijg je veel aandacht maar daarna is het zo goed als voorbij. Terwijl de job dan eigenlijk pas begint. Dus zul je zelf voor informatie, steun en of support moeten zorgen! Niet makkelijk met een baby maar ik kan je daar via deze website bij helpen.

Samen met mij je beleid en beslissingen maken? Dat kan!

Klik hier voor de ontzwangercheck met persoonlijk advies
Klik hier voor het 3 maanden Lifestyle Programma

Ik help je graag!