Durf jij te zeggen hoe je je voelt?
5 oktober 2017
Waarom je zo vergeetachtig bent en jezelf niet herkent
15 december 2017

Overkomt het je of heb je er meer invloed op dan je denkt?

Er zijn twee typen veranderingen in een mensenleven: gewenst en ongewenst.

Bij een gewenste verandering ga je vol verwachting aan de slag om het zo goed mogelijk te laten verlopen, zoals bij een zwangerschap. Een gewenste verandering geeft je dan ook energie en maakt je veelal blij.

Ongewenste veranderingen daarentegen kosten energie. Ze verstoren je verwachtingen en beinvloeden je stemming. Ze laten je noodgewongen stilstaan en ineens ook besef je dat niets zeker is in het leven, zoals bij complicaties voor, tijdens of na een bevalling.

shutterstock_3386883Hoe ga je bijvoorbeeld om met:

  • Verandering in je gezondheid en/of die van je baby?
  • Als je droom, volledig ontspannen genieten van je baby, niet uitgekomen is?

Dat is moeilijk. Je bent vaak al moe en ook eenzaam in je gevoelens. Je snapt niet wat er gebeurd en je schaamt je dat het niet gaat zoals bij andere moeders. Die genieten en zijn wel blij zo te zien.

Maar dat is schijn. Bijna 90% van nieuwe moeders heeft een tijdlang postpartum blues en 20% daarvan ontwikkelt op termijn een depressie. Dit zijn de moeders die eerder een depressie hebben gehad of een familie met een achtergrond met depressie hebben. De overige 70% van de moeders ervaart milde tot soms vrij ernstige klachten! Omdat ze niet depressief zijn worden de klachten niet erkend en dat geeft onzekerheid en angst, en daardoor vaak weer meer klachten.

Hoe komt dit? En waar komen postnatale klachten vandaan?

Postnatale klachten zijn het resultaat van een optelsom van belastende omstandigheden voor lichaam en geest. Daardoor neemt je weerstand af en je vermoeidheid toe. Dit uit zich in een scala aan klachten. Oorzaken veelal overmatig stress van verplichtingen (vaak tegen je zin), karakter (geen nee zeggen, perfectionisme) zwangerschap en bevallen, gezinsperikelen, verhuizen, werk, huishouden, relaties enzovoorts.

Deze belastende omstandigheden kunnen van kort of langer geleden zijn. En afhankelijk van je fysieke reserves, het zelfvertrouwen dat je hebt en je persoonlijke kenmerken, zoals hooggevoeligheid! kun je deze omstandigheden naar behoren aan en kom je de postpartum periode goed door. Of niet zo goed dus. Dan moet eraan gewerkt worden.

Elk van deze situaties is te behandelen met de juiste zelfzorg of bij serieuze klachten, de juiste zelfzorg in combinatie met anti depressiva (of een natuurlijk alternatief) en gesprekstherapie.

Wat is de juiste zelfzorg?

Ten eerste is het belangrijk dat je weet wat normaal is bij ontzwangeren. Wat bijna niemand weet is dat angst bijvoorbeeld, heel normaal is bij nieuwe moeders.  Op MRI scans is te zien dat het brein van een nieuwe moeder op het huilen van haar baby reageert als een zeer angstig persoon. Dit effect van de hormonale veranderingen rondom de bevalling, kan weken, soms maanden aanhouden.

Het is een evolutionaire reactie. Het is de taal van het lichaam om de moeder te vertellen dat er wat moet gebeuren. Dit geeft verbinding tussen de moeder en de baby. Maar als het buitensporig wordt (ervaren), kan het leiden tot afstandelijkheid, apathie en zelfs depressie.

En dan onzekerheid. Logisch toch? Hoe zou je kunnen weten hoe het is en voelt om 24 uur per dag voor een hulpeloos wezentje te zorgen die volledig afhankelijk is van je zorg, dan als het eenmaal zover is? En daar word je dan toch echt wel onzeker van. Je weet tenslotte (nog) niet hoe je het gaat aanpakken.

Postpartum issues leidt al jaren tot misverstanden. Op een of andere manier wil iedereen de euforie rond het krijgen van een kind in stand houden. Maar de realiteit is vaak anders. Juist door het gebrek aan deze euforie zijn veel nieuwe moeders kwetsbaar en alleen, en voelen ze zich ontoereikend en een slechte moeder.

Terug naar wat juiste zelfzorg is:

Stap 1: Leer wat ontzwangeren inhoudt. Bekijk of er evt iets bij jou ‘teveel gaande is’ en waardoor dat ontstaan kan zijn
Stap 2: Accepteer dat je nog maar net moeder bent en de tijd moet nemen om dingen te ervaren
Stap 3: Geef ruimte aan leuke maar ook minder leuke gevoelens en emotie’s

Veel succes! En trek bij twijfel aan de bel.
Vragen of reacties kun je natuurlijk ook hier kwijt. Graag zelfs. Zo helpen we elkaar.