Baby gehuil en het effect op het brein van de moeder
21 december 2013
Dagmenu voor een oergezonde moeder
24 september 2015

Na 9 maanden zwangerschap is de tijd aangebroken voor het herstellen ofwel ontzwangeren. En dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Met onderbroken nachten, je kind(eren) voeden en verzorgen en kraambezoek, maak je fysiek, mentaal en emotioneel overuren. Om te herstellen na de bevalling, je energie op peil te brengen en chronische vermoeidheid te vermijden, moet je aandacht geven aan je vitamine en mineralen peil. Maar door de hectiek en gemis aan structuur, schiet gezond en genoeg eten er vaak bij in. Terwijl je nu juist wat extra’s kunt gebruiken. En zeker ook als je verlof voorbij is, is dat het geval. En natuurlijk als je borstvoeding geeft.

shutterstock_97621532Een multivitaminepreparaat neem je dus niet alleen tijdens de zwangerschap maar ook in de herstelperiode na de bevalling. Wat je nodig hebt zijn middelen die je ondersteunen om zo gezond mogelijk te leven zodat je minder vatbaar bent voor uitputting en ziektes en je je hormoonhuishouding zo goed mogelijk ondersteunt. Als er geen specifiek vitamine advies is van de arts, kun je een algemene multivitamine nemen. De kwaliteit kan wel verschillen. Koop je een goedkoop merk dan neem je het risico dat het niet voldoende aanvulling biedt. Er zijn speciale Mama middelen zoals van Davitamon die specifiek zijn aangepast aan de behoefte van moeders na zwangerschap en bevalling. Sommigen nemen liever een multivatamine op natuurlijke basis zoals van VSM of Bloem in plaats van met synthetische ingredienten. Wetenschappelijk bewijs van wat beter is, is er niet dus je moet van je eigen smaak en voorkeur uitgaan.

Ik heb zelf een aantal jaren geleden definitief een keuze gemaakt hierin. Ik bleef maar twijfelen na de bevalling wat het beste zou zijn en kwam tot de conclusie dat ik mij het beste voelde bij natuurlijke middelen in verband met mijn gevoelige systeem. Ik heb er geen spijt van gehad. Ik gebruik al jaren steevast dezelfde middelen mede omdat ik tekorten heb opgelopen. Ik heb dat laten testen bij de arts. Daar moest ik echt mijn best voor doen, hij vond het niet nodig. De meeste artsen vinden het onzin verneem ik van andere moeders. Als je maar goed eet, moet alles goedkomen zeggen ze. Het bewijs geeft het tegenovergestelde weer. Mij houdt het op volle sterkte en daardoor kan mijn lijf ook makkelijker met veranderingen omgaan. En wat betreft de kosten: ik koop liever een t-shirtje per maand minder dan dat ik elke dag vermoeid en onzeker ben!

Positieve effecten van visolie (Omega-3 en Omega-6 vetzuren)
Omega-3 en omega-6 vetzuren zijn meervoudige onverzadigde vetzuren. We hebben deze vetzuren nodig maar zijn niet in staat ze zelf te maken. Ze moeten dus uit de voeding worden opgenomen. Maar om visolie op natuurlijke basis tot ons te nemen zouden we dagelijks een enorme hoeveelheid vette vis moeten eten! Extra inname in de vorm van een  capsule of vloeiebare olie kan dan nuttig zijn.

 • Omega-3 DHA vetzuren Omega-3 DHA vetzuren zitten vooral in vette vis. Onder ideale omstandigheden kun je voldoende omega-3 DHA vetzuren uit voeding halen. Tijdens zwangerschap en periode van borstvoeding neemt je behoefte aan omega-3 DHA vetzuur toe. Je baby onttrekt hiervan namelijk veel aan jouw lichaam.
 • Omega-6 vetzuren Omega-6 vetzuren bevinden zich in plantaardige olie (zoals zonnebloemolie en arachideolie), margarine, zaden en noten. Onze Westerse voeding bevat van nature ruim voldoende omega-6 vetzuren. Het slikken van extra omega-6 DHA vetzuren is dan ook niet nodig.

Visolie helpt bij een hoop dingen. We benoemen hier specifiek de voordelen voor moeders:

 • een goede werking van hormonen, enzymen en eiwitten
 • een positief effect op de bloeddruk
 • gunstig effect op (goede werking van)  het darmkanaal
 • voor een goed geheugen en verhoging van het concentratievermogen
 • gunstig effect op het gehoor en zichtvermogen
 • soepel maken/houden van gewrichten en spieren
 • verhoogt de vetverbranding
 • zorgt voor een gezonde huid

Let op! Niemand kan garanderen dat je door visolie te slikken geen aandoeningen krijgt maar je verhoogt wel de natuurlijke weerstand van je afweersysteem.

Waarom is Omega-3 DHA vetzuur verder belangrijk voor jou en je baby?

Omega-3 DHA vetzuur is een belangrijke bouwsteen voor jou en je baby vóór, tijdens en na de zwangerschap.

 • Vóór de zwangerschap De aanleg van het centrale zenuwstelsel van je baby begint al vroeg in de zwangerschap. Hierbij spelen omega-3 DHA vetzuren een belangrijke rol. Vóór de zwangerschap kan het daarom al zinvol zijn om de hoeveelheid omega-3 DHA vetzuren in je lichaam aan te vullen.
 • Tijdens de zwangerschap Tijdens de laatste 3 maanden van de zwangerschap en in de eerste maanden na de geboorte groeien de hersenen van je baby enorm. Hiervoor en voor de ontwikkeling van de ogen, heeft je baby een grote behoefte aan het omega-3 DHA vetzuur. Ook leg je zelf een goede basis voor de maanden na de geboorte, voor jezelf en voor de baby.
 • Na de zwangerschap In de periode na de bevalling ondersteunt het omega-3 DHA vetzuur in de moedermelk je groeiende baby. Daarnaast draagt DHA bij aan het behoud van jouw gezondheid en een goede gemoedstoestand na de bevalling. DHA helpt je om emotioneel in balans te blijven. Ook als je geen borstvoeding geeft kan het dus nuttig zijn om DHA te gebruiken.

Kom je er alleen niet uit? Laat je voorlichten door een voedingsdeskundige of orthomoleculair therapeut. Ook voor advies over het gelijktijdig gebruik van medicijnen en/of andere vitamine- en mineralenpreparaten. Vrouwen die ik dit ook aanraad zijn diegene die het een en ander aan middelen in het keukenkastje hebben staan, maar het nut, de werking of dosering niet in beeld hebben. Ze slikken van alles door elkaar. Daarvan tref ik er best veel. Haal je onzekerheid weg, laat je voorlichten en neem een besluit.

Nu ben ik benieuwd naar jouw ervaringen of vragen!