Welke soorten incontinentie (urineverlies) heb je?

7 redenen om wel te ontbijten
12 september 2013
Hoe lang duurt de baby blues?
8 oktober 2013

Er zijn drie soorten incontinentie te weten inspannings-, aandrang- en overloop-incontinentie

De blaas is een soort spier die de vorm heeft van een ballon. Wanneer je naar het toilet gaat, trekt de blaas zich samen en ontspannen de bekkenbodemspieren zich, waardoor de urine de blaas verlaat.

Het ongewild verliezen van urine tijdens hoesten, lachen, sporten en tillen is inspanningsincontinentie.
Het afsluitmechanisme van de blaas werkt niet goed doordat de bekkenbodem of blaas(spieren) zijn verslapt en/of verzwakt. Dit kan ontstaan na een bevalling. 

Wat kan je zelf doen?

Er zijn verschillende mogelijkheden om urineverlies onder controle te houden. De meeste bekende is:

Overdag vaak naar het toilet gaan, ’s nachts nul tot één keer en urine en ontlasting niet lang ophouden.

Houd in de gaten dat je voldoende blijft drinken.

Drink gemiddeld zo’n 1,5 tot 2 liter water per dag om je blaas gezond te houden. Indien je minder water drinkt, zal je urine geconcentreerder zijn en dit kan leiden tot irritatie van de blaas en urinewegen.

Let op je eet-en drinkpatroon.

Veel zaken zijn hier van belang, matig met cafeïnehoudende dranken, alcohol, citrus vruchten, tomaten, koolzuurhoudende dranken, zoetstoffen en sterke kruiden. Dit kan allemaal zorgen voor een geïrriteerde blaas. Neem de tijd om voor jezelf te bepalen welke dranken en welk voedsel je blaas prikkelen en verwijder deze uit je dagelijkse eet- of drinkpatroon.

Houd rekening met je gewicht.

Een gewichtsverlies van 5% tot 10% kan leiden tot een vermindering van de druk op de blaas en de omliggende spieren, die nodig zijn om je blaas onder controle te houden.

Bekkenbodemspieroefeningen.

Om de spieren rondom je bekken te verstevigen kun je bekkenbodemspieroefeningen doen. Dit kan je helpen de situatie onder controle te krijgen. De oefeningen zijn ook wel bekend als de Kegel oefeningen.

het plasdagboekje

In veel gevallen kun je de blaas trainen om op gezette tijden te legen. Een belangrijk element hierin is het plasdagboekje. Dit dagboekje geeft inzicht over je plaspatroon en daarmee de gezondheid van je blaas.

Het zorgt ervoor dat er een duidelijk overzicht komt van je blaascontrole en is ideaal om te overleggen aan je huisarts of bekkenbodemfysiotherapeut. Wil je meer weten, download dan hier het plasdagboekje

Ga zeker ook langs je huisarts als je constateert dat je last hebt van urineverlies. Als je dit niet doet en door blijft lopen met je urineverlies, dan loop je het risico dat je last krijgt van huidirritatie, infecties aan de urinewegen of aan de blaas.

Ondanks een aantal bevallingen, is mij dit probleem (gelukkig) bespaard gebleven. Ik denk door mijn sportieve achtergrond. Desondanks is het me wel eens overkomen dat ik, toen ik sporten weer hervatte na de bevalling, in het volleybalveld een sprong maakte voor een smash op de bal en ………….

je snapt het. Toch wel genant, het wegsluipen ook daarna en zo. Vergeet je niet meer, dat soort dingen.
Herken je dat? Deel je ervaring hieronder of stel je vraag.

Bron; www.depend.nl