Zsm van de zwangerschapskilo’s af?

Hoe houd je je relatie liefdevol
18 september 2016
Mama’s blijven te vaak met postnatale depressie lopen
16 september 2017

Toen ik bevallen was van de eerste was ik al in de kraamweek 10 van de 12,5 kg kwijt die ik was aangekomen in de zwangerschap. ‘Dat gaat lekker’, dacht ik. Ik rekende erop met een paar weken weer op gewicht te zijn, zeker omdat ik borstvoeding gaf.

Na een week of vier probeerde ik een spijkerbroek die ik voor de zwangerschap aanhad, en wurmde me erin. Kreeg hem echter niet dicht! Dat was balen. Ik besloot op mijn eten te letten, dan zou het wel wat sneller gaan. Nee dus. Mijn figuur was anders geworden!

Herken je iets? Waarschijnlijk wel want de meeste vrouwen denken zo. Blijkbaar mag je wel aankomen in de zwangerschap (maar liever ook niet teveel), maar dat moet na de bevalling zo snel mogelijk weer afgelopen zijn. Logisch toch want waarom zou je er niet zo uit kunnen zien als daarvoor?

Waar hier de denkfout zit is dat jij na de bevalling niet meer ‘dik’ wilt zijn MAAR je lichaam tijd en bouwstoffen nodig heeft voor herstel en opbouw. Ik ging dus direct minder eten (en ik at door tijdnood eigenlijk al niet zoveel) en bracht mijn lichaam in een verarmde toestand. Ik gaf volledig borstvoeding, sportte weer op hoog niveau, werkte parttime en had de de zorg voor mijn gezin en huis natuurlijk. Ik was na een aantal maanden totaal uitgeput.

Doe het verantwoord!

Hoe je lichaam na een zwangerschap reageert, heb je niet helemaal in de hand. Waar je wel iets aan kan doen is je eetpatroon en de mate waarin je beweegt.

Na de zwangerschap is je lichaam toe aan herstel en in een aktieve ‘staat van zijn’. Reden om hier met voeding verantwoord mee om te gaan. Echter door bv het geven van borstvoeding zul je merken dat je meer behoefte hebt aan eten. Een extra boterham, schaaltje yoghurt of fruit zijn dan de beste tussendoortjes.

Bij veel vrouwen gaat afvallen na de bevalling helemaal niet heel makkelijk door de hormonale veranderingen. Eerlijk is eerlijk, sommige vrouwen hebben snel hun oude figuur weer terug. De tijd die het lichaam nodig heeft om weer in de oude proporties terug te komen, verschilt per vrouw. Voor de meeste vrouwen  geldt een blijvende verandering in de omvang van hun lichaam. Bovendien is aan je buik is te zien dat je een kind gedragen hebt en je borsten zijn ook veranderd.

Laat je echter niet ontmoedigen. Ondanks dat minder eten dus niet is aan te raden, omdat je je lichaam dan in de “zuinige stand” brengt, is het wel het beste te houden aan een postpartum dieet waardoor je weer op kracht komt en letterlijk en figuurlijk Beter in Vorm (ook mentaal!). Dit betekent een zekere controle over wat en hoeveel je eet zodat je zeker weet dat je alle benodigde voedingsstoffen in voldoende mate binnenkrijgt. Daarnaast blijft lichaamsbeweging natuurlijk een goede zaak.

Een standaard advies zo lijkt het maar toch zeker niet gemakkelijk gezien de tijdnood en ons gebrek aan kennis over het belang van opbouwende voeding . Volgende keer meer over hoe een ‘opbouwend’ postpartum dieet eruit kan zien en hoe het werkt met afvallen na de bevalling.

Ik ben benieuwd of jij hier ook ervaring mee hebt!
We zien je reactie graag.

Anita